Presentación de Glòria Tello y Vicent Ros

Glòria Tello Company

Glòria Tello Company

Un any més, la guitarra, la seua música, les escoles internacionals d’interpretació i una temàtica molt necessaria, ompliran les sales del Palau de la Música. Enguany eixa temàtica està dedicada a la dona i a la guitarra, al paper tan rellevant que la dona ha tingut i està desenvolupant en l’actualitat, en el món d’este instrument tan nostre i integrador. Però no només en el fet de la interpretació, sinó també en la composició i inclús en la construcció.
Fa dos edicions, estes jornades tingueren un gran preludi en femení, dedicant-les a Rosa Gil Bosque, hereva directa de la moderna escola que va crear Francisco Tárrega i continuadora de la importantíssima tasca que desenvoluparen altres dones com Josefina Robledo i Pepita Roca. Hui en dia no és casualitat que entre les guanyadores de les últimes edicions del prestigiós concurs internacional, s’hagen alçat amb el primer premi dos dones, com l’any passat que va guanyar Andrea González. Com tampoc, que dels participants del Jove Concurs, hi hagen guanyat en les diverses categories moltes xiquetes.
En este sentit, em sembla un encert que enguany estes jornades hagen segut dissenyades en clau femenina, i que reivindiquen també el paper tan important que té la dona en la música i en la seua lluita per la igualtat, per mitjà del seu treball i la seua capacitat artística. Així mateix, el Palau de la Música, amb el seu ferm compromís d’obrir-se a totes i a tots, es configura com el millor espai per acollir estes jornades musicals.
La meua més sincera enhorabona a l’organització d’estes jornades, que any darrere any lluiten per reivindicar i fer valdre, un instrument tan nostre i volgut com és la guitarra.

Glòria Tello Company
Presidenta del Palau de la Música

Regidora de Cultura

Vicent Ros

Vicent Ros

La guitarra és un d’eixos instruments importantíssims en la nostra cultura musical i també universal, que ha tingut moltes vegades una immerescuda fama d’instrument menor. En este sentit, les XV jornades Internacionals de Guitarra de València, es configuren com una meritòria plataforma que impulsa, per una banda, el valor de l’instrument i el descobriment de nous i jóvens concertistes de qualitat i per altra, el reconeixement merescut a la dona com a intèrpret i també com a compositora.
El Palau de la Música és l’auditori on es desenvolupen els principals programes d’este esdeveniment i sens dubte, oferix totes les condicions idònies per desenvolupar-lo. Però a més, té una relació molt especial amb la guitarra ja des dels seus inicis, ja que en el seu concert inaugural, fa 30 anys, poguérem escoltar a la nostra Orquestra de València interpretant “El concierto de Aranjuez” del mestre Joaquín Rodrigo. Tres dècades després, en esta temporada que està a punt de començar, l’Orquestra tornarà a interpretar el 17 de novembre una obra de guitarra, composta per una dona, Claudia Montero, en un concert homenatge a Manuel Palau, amb la dirección d’altra dona, Virginia Martínez, i interpretat per José Luis Ruiz del Puerto, vertader “Alma Mater” d’estes jornades. Podem estar orgullosos de tindre este certamen internacional de guitarra, de gran rellevància i organitzat per valencians, que volen que la guitarra tinga el reconeixement que es mereix, que els jóvens tinguen la seua plataforma d’expressió i de mostrar un món, el de la guitarra, que és tan nostre però a vegades, tan desconegut.

Vicent Ros
Director del Palau de la Música

volver a Programación >